Home ⁄ Testimonial ⁄ Persbericht 2: De app Check-Mate is een campagne

Persbericht 2: De app Check-Mate is een campagne

HKU studenten zetten een campagne op: ‘Geloof jij alles wat je ziet?’

Utrecht, 22 mei 2017 – Twee weken geleden werd de app Check-Mate aangekondigd. De nieuwe app zou foto’s kunnen analyseren op manipulatie. In een tijd waarin we dagelijks geconfronteerd worden met bewerkte ideaalbeelden, zou deze app relativering kunnen bieden. De online discussie liep hoog op.

Vanaf vandaag zou de app te downloaden zijn, echter Check-Mate is nooit ontwikkeld. Het was een initiatief van twee HKU Design studenten, Luka Cappetti (22) en Rosalie Boom (24), om aandacht te vragen voor het groeiend maatschappelijk probleem: Jonge meiden voelen zich onzeker over hun eigen uiterlijk bij het zien van onbereikbare ideaalbeelden online. Daarnaast hebben ze onderzocht in hoeverre er behoefte is aan een app als Check-Mate.

De aankondiging van de app heeft in korte tijd tot een landelijke discussie op social media geleid.

Zonder het daadwerkelijke bestaan maakt het idee van de app al heel veel los. Het laat zien dat er zowel voor als tegenstanders zijn. Hoe bevredigend het ook lijkt om je ideaalbeeld te kunnen ontmaskeren, deze app doet dit ook bij jou. Want het mooier maken van jezelf en je leven online doet iedereen. Door aandacht te vragen voor dit maatschappelijk probleem en stil te staan bij de vraag: “Geloof jij alles wat je ziet” kan dit jongeren ook al relativering bieden. 

Hun voorafgaande onderzoek focust zich op jongeren. Hieruit blijkt dat de impact van social media grote invloed heeft op hoe zij zich voelen. Vanuit dit probleem is het idee van de Check-Mate ontstaan. De online discussie toont aan dat de verdeeldheid over de app groot is. Met name ouderen maken zich zorgen over de komst van de app; “Als jongeren nu obsessief bezig gaan met het ontmaskeren van anderen op social media, wordt de focus dan niet nog meer op het uiterlijk gelegd?” Jongeren daarentegen reageren positief; “Beste app ever komt eraan!!”

Het is belangrijk dat we als maatschappij de moderne jeugdcultuur begrijpen en het probleem serieus nemen. Luka en Rosalie zien de resultaten uit hun campagne als aanleiding voor verder onderzoek; Het daadwerkelijk ontwikkelen van de app Check-Mate zou een oplossing kunnen zijn.

Uit het Britse onderzoek van Royal Society for Public Health (RSPH) dat afgelopen vrijdag gepubliceerd werd, blijkt dat jongeren meer sturing nodig hebben in de grote wereld van social media. Overzicht in de vorm van checks of markeringen zou kunnen bijdragen aan een betere mentale gemoedstoestand.

Noot voor de redactie:

Kijk voor alle informatie en beeldmateriaal op check-mate.nl

Voor overige vragen kunt u contact met ons opnemen via info@check-mate.nl